
TsempBlogi
CIRCUITS ON AUTTANUT PARANTAMAAN KESITTYMISKYKYÄNI
Circuits-terapiaa suositellaan psyykkisten tautien jälkihoitoon, joka koskee eritoten kognitiivisten taitojen heikkenemistä. Tällä hetkellä tästä aiheesta ei ainakaan tämän blogin julkaisun aikoina löydy mitään kokemusperäistä kirjoitusta, joten tämä blogiteksti avaa hieman Circuitsin maailmaa.
Näin alkuun on hyvä katsastaa Circuitsin taustaa. Tieteellisesti kognitiiviseksi remediaatioterapiaksi kutsutun Circuitsin tarkoituksena on aktivoida muistikanavia, jotka ovat psyykkisen sairauden vuoksi ns. jumissa. Maallikkona tämä tarkoittaa kognitiivisten taitojen (mm. muistin sekä tarkkaavaisuuden) kehittämistä tietokoneohjatusti. Terapia koostuu noin tunnin mittaisista terapiakerroista, jolloin tehdään ohjaajan läsnäolleessa erilaisia muistiin, keskittymiskykyyn sekä tarkkaavaisuuteen liittyviä harjoituksia. Kokonaisuutena Circuitsin kesto on noin kolme kuukautta.

Harjoitustehtävät sijaitsevat ns. Circuits-kylässä, jossa liikutaan hiiren avulla tehtävästä toiseen. Tehtävät toistuvat mutta vaikeutuvat sitä mukaan, kun terapia etenee. Potilas ei tätä välttämättä huomaa kuin muistettavien asioiden määrän muutoksessa. Mikään tehtävä ei ns. haasta tekijää vaan on potilaan laatiman strategian avulla ratkaistavissa.
Omalla kohdallani pääsin Circuitsiin psykologin lähetteellä, sillä minulla havaittiin psykologisissa testeissä kognitiivisia ongelmia, jotka liittyivät arjen jaksamiseen. En pystynyt aloittamaan askareita enkä näihin keskittymään. Näitä eivät edes kehittäneet lukuisat, Tsemppi-Talon käynnit sekä omahoitajan kanssa kehittelemät arkirutiinit.
Olin terapiaa kohtaan lähtökohtaisesti varovaisen utelias, mutta alkukertojen jälkeen minulla nousi tunne, olinko oikeassa paikassa. Onko tästä terapiasta mitään hyötyä minulle – pohdin pitkään, sillä tehtävät olivat tasooni nähden liian helpohkoja. Mutta mitä edemmäs terapia eteni, sitä huomaavaisempi olin itsestäni.
Asetimme lähtötavoitteeksi arjen askareet, kuten siivouksen, sekä keskittymiskyvyn. Noin puolessa välissä terapiaa huomattiin osan näistä tavoitteista kehittyneen, joten tavoitteiden takia haastetta kasvatettiin ulkoilulla. Olen nyt terapian loppusuoralla, ja olen saanut ulkoilun soviteltua jokapäiväiseen elämään. Kuitenkaan tämä tavoite ei ole ujuttautunut vapaa-aikaan mutten ole tästä lannistunut. Kaikkia tavoitteita ei tarvitse edes saavuttaa Circuitsin aikana. Kunhan havaitaan edistymistä.
Suurin saavutukseni on ollut löytää Circuits-terapian aikana kadonneita taitoja, kuten kirjoittamisen sekä laskutaidon. Näitä en olisi koskaan osannut edes aavistaa saavani psyykkisen taudin takia takaisin. Keskittyneisyys on kohentunut sekä aloitteisuus hieman parantunut. Näin ihmisenä voin itse todeta itselleni olevan suhteellisen normaali – varsinkin nyt kun itse tauti on remissiossa. Alan näkemään olevani siinä kunnossa, missä olin ennen sairastumistani.
Circuits ei ole vain toimintaterapiaa vaan myös vuorovaikutusterapiaa niin terapian ohjaajan kuin omahoitajan kesken. Strategioista sekä tehtävistä keskustellaan, ja ne saa tehdä aivan omassa tahdissa. Kiireellisyyden tunne kannattaa jättää kotinarikkaan, kun Circuits-terapian tunnit alkavat. Tämän sain itsekin jossain vaiheessa terapiaa kokea.
Omalle kohdalleni terapia osui otolliseen aikaan, sillä tämän jälkeen olisi tarkoitus jatkaa Taito-kuntoutukseen. Ilman Circuits-terapiaa, luulisin Taidon jäävän kesken mutta nyt olen varovaisen utelias. Jos omalle kohdallesi tulee Circuits vastaan, suosittelen sitä lämpimästi. Parempaa terapiamuotoa saa kognitiivisten taitojen parantamiseen hakea.
Teemu Tsemppi-Talolta
30.10.2024